Amasra Kaymakamlık Lojmanı ve Amasra’nın önemli yapılarından birisi olan eski İptidai mektebi’nin kullanımı yeniden değerlendirilebilir.
Amasra Kent Kültürü Araştırmaları (AKKA) gurubu, bir önceki dönemde bina kaymakamlık lojmanı olarak restore edilirken, Amasra Kültür Evi olarak kullanılmasını önermişti.

Kentin kimliğini yansıtan bu gibi yapılar, aşağıdaki haber örneğinde de olduğu gibi yeni işlevler yüklenerek kullanılabilir.

Kültür ve Sanat etkinliklerinde ve sivil toplum aktivitelerinde kullanılacak bir Amasra Kültür Evi bu vesile ile yeniden tartışılabilir.

Amasra Kaymakamlığı, Amasra Belediye Başkanlığı ve Amasra sivil toplum örgütlerini bu önemli adımı atmaya davet ediyoruz.
Adı Mehmet Ufuk Erden. Kars Valisi. Eşiyle birlikte 4 bin metrekarelik tarihi valilik konağını geziyorlar. 3 antre, 4 muazzam salon, 6 yatak odası, 4 banyo, kiler, bahçe… Eşi Yeşim Hanım’la bakışıyorlar. Ardından Kültür Bakanlığı’na bir yazı; “Tarihi konağın müze haline getirilmesine…”

AYDIN’da ilkokul öğretmeniydi. Hukuk okumak istedi. Sınava girip kazandı. Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Ardından kaymakamlık sınavını kazandı. Sonra Mülkiye Başmüfettişi oldu. Ve 6 ay önce vali olarak Kars’a tayin oldu…

Şimdi Kars valisi..

AİLESİNİ GETİRDİ

Vali Mehmet Ufuk Erden, eşini ve iki çocuğunu alıp Kars’a gitti.

Lojmanı sordular. Kendilerine 4 bin metrekarelik bir alana yayılan muazzam bir konak gösterildi.

Yeşim Hanım konağı gezdi. 3 antreyi, 4 muazzam salonu, 6 yatak odasını, 4 banyoyu, kileri ve bahçeyi gezdi…

Sonra eşine döndü…

Bir süre birbirlerine baktılar…

Vali Ufuk Erden ertesi gün Kültür Bakanlığı’na bir yazı yazdı. Vali Konağı’nın müze haline getirilmesini istiyor.

Erden Ailesi Emniyet Müdürlüğü’nün karşısındaki il özel idaresinin lojmanına taşındı.

Vali Erden sanırım Kars’a çocuklarını getiren ilk vali. Umarım Kars’ta okuyan o çocuklar Türkiye’nin en iyi üniversitelerini kazanırlar.

MEMLEKET EVLADI

Ve en önemlisi anne ve babaları gibi gerçek birer “memleket evladı” olarak büyürler.

Unutmadan;

Vali Erden, Mülkiye Başmüfettişi olarak meşhur “Susurluk olayı”nı soruşturup gerçekleri ortaya çıkartan müfettiştir.

Buraya taşındı

Mülkiye Başmüfettişi iken ocak ayındaki kararnameyle Kars’a atanan Vali Mehmet Ufuk Erden, bu konak yerine Özel İdare Müdürlüğü’ne ait 3 odalı bir lojmana yerleşmeyi uygun gördü. Lise birinci sınıfta okuyan kızı Tuğçe ve lise ikinci sınıfta okuyan oğlu Necdet’le birlikte 4 kişilik Erden Ailesi için Faikbey Caddesi üzerinde bulunan Emniyet Müdürlüğü’nün karşındaki Özel İdare Müdürlüğü’ne ait 5 katlı lojmanın en üst katı hazırlandı. Asansörü bile bulunmayan 140 metrekarelik dairede görevli olmadığı için yemekleri ve bütün ev işlerini Vali Erden’in öğretmen eşi Yeşim Erden yapıyor.

Peçler ısıtıyor

Vali Erden’in boşalttığı konakta personel gideri hariç sadece yakıt, elektrik ve su gideri olarak yılda 60 bin YTL’lik tasarruf sağlanacak. Ruslar tarafından 1897’de Baltık mimarisiyle, bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam dört bin metrekare alan üzerine yapılan Vali Konağı’nın ısınma sistemi, Baltık mimarisinin özelliklerinden biri olan peçlerle yapılıyor.

Tarihi misyona uymalı

KONAĞIN müzeye dönüştürülmesiyle ilgili bilgi veren Vali Mehmet Ufuk Erden, şunları söyledi: “Baltık mimarisiyle yapılan konak, 1897 yılında inşa edilmiştir. 1877-78 yılları arasında Kars ve bölgesi Rusların esaretine girmiştir. İşgal yaklaşık 40 yıl sürmüştür. Konak uzun yıllar valilerin ikameti olarak kullanılmıştır. Yüzyıla yakın bir hizmet vermiştir. Konağın en önemli özelliklerinden birisi duvarları kalın ve tek katlı bir yapıdır. Güzel bir mekandır. Tarihi bir mekanı Kars’a Türk turizmine kazandırmak arzusundayım. Bu nedenle 4 ay önce geldiğim Kars’taki bu konaktan kısa süre sonra ayrıldım. Burası, tarihi misyonuna uygun olarak restore edildikten sonra müze ya da sosyal aktivitelerin icra edildiği bir yer olarak kullanılacaktır.”

İLK ANLAŞMA

Sakarya Zaferi’nden sonra Sovyet Rusya’nın aracılığıylal 3 Sovyet Cumhuriyeti Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında 13 Ekim 1921’deki Kars Antlaşması, bu tarihi konakta imzalandı. Kars antlaşmasıyla Türkiye’nin doğu sınırı kesinleşti.

Kaynak