Amasra

Amasra ‘ya Hoşgeldiniz

Batı Karadeniz Bölgesinde, Bartın iline bağlı bir ilçe olan Amasra, denizden alınıp karaya verilen balıkların, doğadan alınıp insana verilen nimetlerin kapısını hep açık tutmaya çalışan insanların kentidir.

Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında korunaklı birer liman görevi gören iki koy ve ana karaya bağlı bağımsız adalarına sahip, 3000 yıllık tarihi, ağaç işçiliği ve balıkçılığa dayanan yerel sanatları ile Batı Karadeniz bölgesinin en gözde turizm mekanlarından biridir.

Ev pansiyonculuğunun Türkiye’de ilk başladığı yer olan Amasra’da oteller ve apart pansiyonlar ile birlikte 3000’e yakın yatak kapasitesi bulunmaktadır. Restaurant larında kendine has balık pişirme yöntemiyle lezzette kaliteli olmuş, aynı zamanda yörede yetişen sebzeleriyle hazırlanan Amasra Salatası ile de marka haline gelmiştir.

Bugüne kadar özellikle yaz sezonunda oluşan aşırı yoğunluğu başarılı bir şekilde karşılayan ilçe, aynı zamanda denize girebilecek doğal plajları ile de ünlüdür. Özellikle kalabalıkların tatil yaptığı günlerin öncesinde Amasra’da konaklamanız için özenli bir araştırma ile yer ayırtarak gelmeniz uygun olacaktır. Ayrıca yerinde ve görerek karar vermeyi de bir seçenek olarak tutunuz.

Amasra
Amasra

Beş Yoldan Amasra

Amasra öyle kolay varılan, ana yolların hemen yakınında bir turizm kenti değil. Ona ulaşmak için seyahat sever olmak gerekiyor. Onu görebilmek için Batı Karadeniz’ in kıyılarını aşmak gerekiyor. O, yarımadalarıyla, nasıl denizi kucaklıyorsa, ona öyle yaklaşmak ve kucaklaşmak gerekiyor.

İki adası, bir yarımadası, burunları ve mendirekleriyle denize doğru kulaç atarken, o ismi kara kendi yeşil Denizde, iki koy ve kıvrımlarıyla sanki karaya sığınmak ister gibidir.

İşte bu iç içe geçişin içtenliğinin tadına varmak için AMASRA’YA BEŞ YOL VARDIR. Bu beş yolun her birinin gizemli zenginlikleri daha ilk seyahatinizde sizi iyi bir SEYYAH yapıverecektir.

  • Birinci Yol; GÖLLER YOLU,
  • İkinci Yol; SAFRAN YOLU,
  • Üçüncü Yol; DOĞU ve DOĞA YOLU,
  • Dördüncü Yol; BATI KIYI YOLU,
  • Beşinci Yol; DENİZ YOLU

Bu beş yol da Amasra’ya çıkıyor ve Amasra’lılar bu beş yolun yolcusunu da her zaman sevgi ile karşılıyor.

Amasra Sanal Tur

Bartın ilinin, ilçelerinin, koylarının, tarihi, kültürel ve doğal bölgelerinin havadan 360 derece panoramik fotoğraflarının bulunduğu, 3D VR gözlüklerle de izlenebilecek şekilde hazırlanan bartinsanaltur.com Ferhat Güngör tarafından yapılmıştır.

Şimdi gezmek için
Amasra Sanal Tur
Amasra Sanal Tur

Amasra’da Gezmeden Dönmemeniz Gereken Yerler

Tarihi değerleri, lezzetli mutfağı, meşhur salatası ve Karadeniz kıyısında oluşu ile her mevsim tercih edilen turistik kentimizin müzesini, kalesini, kuş kayası yol anıtını, çekiciler çarşısını gezmeden, eğer mart-nisan aylarında geldi iseniz Boztepe’den susam çiçeği toplamadan, direkli kayada ve kültür parkta bir gün batışı fotoğrafı çekmeden, kale kapılarında Roma Kralı Sezar’ın isminin yazdığı taşı bulmadan, romalı çocukların bile evlerine gitmek için kullandıkları köprüden geçmeden, kaledeki Cenova armalarını incelemeden, balıkhanelere uğramadan, mendirekte bir yürüyüş yapmadan, salı-cuma köylü pazarına uğrayıp reçellerin tadına bakmadan, Karadeniz’in taze balıklarını kendilerine özgü pişirme yöntemleriyle sunan restoranlarda balığın yanı sıra adını bu kentle markalaştırmış meşhur salatayı tatmadan
kesinlikle dönmemelisiniz.

Karadeniz kıyılarına özgü her mevsim yağışlı orta kuşak iklimi görülür. Yıllık sıcaklık farkları azdır. Yazları serin, kışları ılık geçer. En yağışlı mevsim sonbahardır. En soğuk ay Şubat, en sıcak ay Ağustos”tur. Bir yılın 250 günü tamamen açık veya parçalı bulutlu,115 günü çok bulutlu ve yağışlı geçmektedir. Ortalama bağıl nem oranı % 72,3 tür. Hakim rüzgar Poyraz olup, Yıldız, Karayel ve Lodos rüzgarlarına da açıktır. Deniz suyu sıcaklığı yaz aylarında ortalama 20,8 derecedir.

Amasra Plajı